4.1 L ’Època de l’Alt Imperi (segles I-II)

•Estudia l'època de l'Alt Imperi  (pots mirar els apunts i, si vols ampliar la informació, el material de consulta que, de tota manera, utilitzaràs quan estudies el món romà en finalitzar aquest apartat sobre l'Alt Imperi)

La metròpoli

mapa
L'extensió de l'Imperi al segle I
  1. Copieu el contorn del territori imperial amb les fronteres de les diferents províncies de l'Imperi.
  2. En el mapa copiat, situeu el nom dels països actuals que corresponen a les províncies de l'Imperi.
  3. Què indica el circle vermell?.
  4. Quins rius feien de fronteres naturals en la zona  septentrional de l'Imperi?.
  5. Com deien els romans als pobles situats fora de l'Imperi?
  6. Quina era la capital de l'Imperi?.
  7. A quina civilització pertanyen tots aquests territoris que formen l'Imperi?.
  8. Defineix civilització.


Llegeix el text següent:
                                                             Augusto, fundador del Imperio
Augusto recibió la sumisión de un mundo cargado de discordias, con el nombre de príncipe. Ganó la voluntad de los soldados por sus donaciones, la del pueblo por sus distribuciones de alimentos, la de todo el mundo por la paz reconquistada. Su poder fue creciendo insensiblemente al atribuirse los poderes del Senado, de los magistrados y de los comicios. No había opositores. Guerras y proscripciones habían abatido a los más tenaces. El resto de la nobleza, colocada en una actitud de servidumbre que les garantizaba su fortuna y sus honores, prefería la seguridad del presente a los peligros del pasado. Las provincias tampoco se lamentaban de la nueva situación, pues desconfiaban del Senado y de los comicios, de las querellas de los poderosos y de la avidez de los magistrados. Reinaba un nuevo estado de espíritu. El remedio a las discordias era el gobierno de uno solo.                                                

                                                                                                                                                             Tácito: Anales

  1. Quin tipus de font és el document anterior: primària (escrita a l’època de què parla) o secundària?
  2. Explica el significat de la primera idea del text. Explica a quines discordies es  refereix l'autor.
  3. Qui li va fer costat?.
  4. a)Li van aceptar els patricis?
    b) Per què va ser, segons l'autor?.
    c) Què van sacrificar els patricis amb el govern d'August?.
  5. a) Li van aceptar els plebeus?       
    b) Per què va ser, segons l'autor?.
    c) Què van sacrificar els plebeus  amb el govern d'August?.
  6. a) Li van aceptar els habitants de les províncies?.   
    b) Per què va ser, segons l'autor?.
    c) Què van sacrificar els habitants de les províncies amb el govern d'August?.
  7. Què vol dir l'última idea del text?.
  8. a) Defineix el concepte de dictadura.           
    b) Explica les seves característiques.
  9. Anomena altres dictadors que coneguis i explica el que sàpigues d'ells.
  10. Quina diries que era la ideologia política de Tàcit?.
  11. Quina és la idea fonamental del text?.



Llegeix el text següent:
                August va aconseguir que el Senat i el poble ratifiquessin el seu poder absolut. Això, no obstant, ell desitjava que se'l tinguès per un home democràtic.Així, mentre que per un costat acceptava la direcció i la cura de totos els afers públics sobre la base que requerien la seva atenció, per l'altra deia que no volia tenir el govern de totes les províncies , i que en totes les que governés no ho hauria de fer de manera indefinida. Les províncies més dèbils, sobrela base que estaven pacificades i llires de guerra, les lliurà al Senat; les més fortes, indicant que eren perilloses i que tenien com a veïns pobles bel.licosos o que podien  provocar rebel.lions se les va quedar ell.  De paraula deia que el Senat podria així rebre els fruits de la major part de l'imperi i que ell tindria tots els treballs i perills. Però, en realitat, sota aquest pretext, pretenia que els senadors es trobessin sense armes ni preparatius militars, mentre que ell sí que en tenia i manenia soldats.

                                                                                                                                 Dió Cassi (155-235) . Història romana

  1. Quin tipus de font és el document anterior: primària o secundària?.Raona la resposta.
  2. Segons Dió Cassi, August era absolutista o demòcrata?
  3. a) Diries que la'utor d'aquest text i el de l'anterior estan d'acord sobre el govern d'August?.
    b) Divergeixen en alguna cosa?.
  4. Què significava en l' època d'August ser demòcrata?
  5. Assenyala les diferències entre el sistema de govern de la República i el que estableix August.
  6. Quin tipus de províncies es reverva August per governar? Per què?
  7. Quina és la base de l'autoritat imperial?.

Llegeix el text següent:           
                                                                  La organització de l'Imperi

            Octavi August (27 a.C.-14 d.C.), després d'una llarga guerra contra els seus enemics (Marc Antoni i Lèpid), els va derrotar, va prendre el poder, i es va dedicar a continuar l'obra de Juli Cèsar. La base del seu poder era el comandament suprem de l'exèrcit, el poder de convocar l'Assemblea, el Senat i de promulgat edictes, i l'ostentació de la màxima autoritat religiosa.
            Per regir les províncies de l'imperi, va nomenar governadors addictes a la família imperial i per garantir la pau va reestructurar l'exèrcit posant'hi generals de confiança i assegurant remuneracions en diners o terres als soldats.
            La vida d'aquestes províncies es desenvolupava a les ciutats, veritables centres econòmics i administratius de la civilització romana. Cadascuna d'aquestes ciutats tenia la seva administració.
            La producció artesanal de totes aquestes ciutats, així com l'agrícola de les terres dels voltants i dels grans latifundis, es comercialitzaba per tot l'Imperi i va donar lloc a un esplendorós comerç, que enriquí la burgesia ciutadana. Els emperadors de l'Alt Imperi van afavorir aquesta burgesia, a la qual van concedir molt aviat el dret de ciutadania romana.
            D'altra banda, a la ciutat de Roma, per tal d'afrontar els avalots, es va iniciar una política d'obres públiques i de control dels preus els cereals que garantís la feina i la manutenció de les masses urbanes. Les masses van arribar, en cas de necessitat, a ser mantingudes per l'Estat mateix (política de panem et circenses). Totes aquestes mesures van contribuir a l'estabilitat del sistema i durant un llarg període de temps (pax romana) es va produir una puixança econòmica a totes les terres imperials.
            Al llarg dels dos primers segles de la nostra era es van donar poques transformacions en el model creat per August. Tan sols cal remarcar la progressiva importància que va adquirir el culte a l'emperador i l'arribada a Roma de gents de les províncies que pretenien de fer carrera política i que, en alguns casos, van arrivar, fins i tot, a ser emperadors (Trajà, Adrià). A la darrería d'aquest període, l'Imperi s'havia uniformitzat, amb l'aparició del dret romà imperial i l'extensió de la ciutadania romana a tot l'Imperi.

  1. Resumiu el document.
  2. Feu un esquema en claus de les estructures a l’Alt  Imperi.

"il.lustració"

                                                                                                                                    
Llegeix el text següent :   
                                                                        El emperador de la paz


          Aunque Cesar lo nombró sucesor, su sobrino Octavio tuvo que ganarse el puesto en nuevas refriegas civiles. Cuando volvió victorioso a Roma el año 27 a.C., acudió al Senado para devolverle el poder. Era una maniobra inteligente, porque se sabía que con tanto prestigio el Senado no podría más que agradecerle la gentileza y reafirmarlo en el cargo.
Roma quería paz. Estaba harta de ambiciones personales que primaban sobre el interés general. Con el título de Augusto otorgado por el Senado, Octavio sintonizó con el deseo de su pueblo. Estabilizó las fronteras y fundó en Roma una policía local.
En política social creó un ministerio para el reparto de trigo –un precedente del subsidio de paro, que rebajaba la tensión en una ciudad que ya rayaba el millón de habitantes– y organizó un sistema de pensiones para los soldados retirados.Incluso puso bajo control los cargos políticos, de manera que resultaba más difícil que antes sacar tajada personal. Los romanos lo vieron así: la “paz augustal” reinó del 27 a.C. hasta el 14 d.C.
Además de la pacificación de las provincias, Augusto persiguió un ideal de paz interior. Propició la confiscación y reparto de tierras en Italia, para asegurarse el apoyo de una nueva clase media. Confiar sólo en la plebe para debilitar a la aristocracia, como había hecho Cesar, era siempre peligroso. En Roma, además, dio más poder a los burgueses ricos, los llamados caballeros, es decir, “los que pueden costearse un caballo”. Después de participar en el ejército, los caballeros volvían a la ciudad para ejercer de funcionarios. Augusto desarrolló la función pública como base de la administración del Estado, que como en la lejana China aseguraba la pervivencia del sistema bajo emperadores nefastos. En el estrato más bajo se encontraban los esclavos, que en Roma ciudad representaban la mitad de la población. Habían intentado una revolución liderada por Espartaco que fue sofocada el año 72 a.C., con 6.000 prisioneros ejecutados en la cruz, una muerte humillante que sólo se aplicaba a esclavos o extranjeros . Augusto prohibió dar más de cincuenta latigazos como castigo a los esclavos rebeldes así como limitó el derecho de vida o muerte que tenían los amos sobre ellos.
                                                                                                                             LA VANGUARDIA - 11/12/2003

  1. Qui era Octavi César August?.
  2. Quins poders tenia August?
  3. Comenteu qui li donava suport. Expliqueu-ne les causes.
  4. Comenteu les característiques econòmiques i socials de l'Alt Imperi.
             

•Llegeix el text següent:

                                                                                      La plebs

               Entre la multitud de condició més baixa i entre els necessitats, hi ha gent que passa la nit sencera en tavernes; d'altres es posen a cobert sota les veles dels teatres, o es discuteixen asprament sobre les partides de daus, o bé, lliurats a la passió que domina totes les altres, des de l'albada fins al vespre, s'esgoten sota el sol o la pluja, examinant amb minuciositat les qualitats i els defectes dels conductors de carros (de curses) i dels cavalls. I és absolutament sorprenent veure una innombrable plebs, amb l'espèrit posseït  per una espècie de passió ardent, en suspens en el moment de la sortida d'una cursa de carros.
                                                                                                                                Ammiá Marcel.lí: La plebs

  1. Quin tipus de font és el text anterior?
  2. Qui formava la plebs?
  3. A què es dedicava segons l’autor?
  4. De què vivia?


•Llegeix el text següent:
                                                                                              La vida urbana

            Las civilizaciones de Grecia y Roma estaban enraizadas en las culturas europeas de finales de la Edad del Hierro. Sus tecnologías eran las que se habían desarrollado y difundido en los dos o tres siglos precedentes, y no destacaban por su capacidad de invención, hasta el punto de que es difícil dar con alguna innovación técnica de la que sean principales responsables las civilizaciones clásicas. (...). No sólo esas innovaciones o descubrimientos no existían, sino  que las habilidades técnicas, cuando no la visión de los griegos de la época de Pericles, apenas eran distintas de la de los agricultores celtas de la Edad del Hierro. (...).
            Sin embargo, había una institución peculiar que distinguía las culturas de los pueblos clásicos de Grecia y Roma  de sus contemporáneos de la Edad del Bronce y del Hierro: era la ciudad o polis, que, entendida como institución y forma de vida, se encontraba en la base de la difusión de las civilizaciones clásicas. (...) Lo que diferenciaba la ciudad clásica de los oppida  no era tanto su tamaño o sus funciones económicas, aspectos en las que ambas coincidían parcialmente, como la diferente clase de vida que ofrecían. (...)
            Las características que distinguían a la ciudad clásica de los oppida no estaban relacionadas con la producción, sino que se derivaban de la vida social de la ciudad. (...)

                                                           Norman J.G. Pounds. La vida cotidiana: Historia de la cultura material, pág. 85

 

•Llegiu l’art romà  a l'època de l'Imperi i el text següent:


                                                                    
Las ciudades del Imperio
            En el siglo II el Imperio presentaba más que nunca la apariencia de una vasta federación de estados-ciudades. Cada ciudad tenía su gobierno local autónomo, su vida "política" local y sus propios problemas económicos y sociales que resolver. Por encima de las ciudades había un vigoroso gobierno central que regía los asuntos del Estado: las Relaciones Exteriores, el Ejército y la Hacienda Pública. El jefe de este gobierno central era el emperador. En su nombre actuaban sus agentes militares y civiles. (...) "De Iure" (en teoría)  el gobierno central era aún el gobierno del Senado y del pueblo de Roma; "De facto" (en la práctica)  era una monarquía absoluta limitada tan sólo por cierto privilegios de las clases superiores de los ciudadanos romanos y por la autonomía de las ciudades. Esta autonomía era, de hecho, casi ilimitada. La burocracia imperial sólo muy raras veces se mezclaba en los asuntos locales de las ciudades. Se ocupaba casi exclusivamente de la recaudación de los impuestos, de la administración de los dominios imperiales (territorios del imperio gobernados directamente por el emperador) y del Estado y de una parte de la jurisdicción.
             (...) Casi todas las ciudades del Imperio, sobre todo las del Oriente helenístico, poseían un buen sistema de alcantarillado, agua corriente en abundancia (incluso en los pisos altos de las casas), traída por medio de acueductos de irreprochable técnica; plazas y calles bien pavimentadas y, a lo largo de éstas últimas, soportales que protegían del sol y de la lluvia a los peatones; amplios e higiénicos mercados dotados de agua en abundancia; grandes y hermosas termas en distintos sitios de la población que permitían a todo ciudadano bañarse diariamente, gratis o por muy poco dinero; edificios perfectamente condicionados para la práctica de los deportes y ejercicios físicos: gimnasios y palestras. Para los fines religiosos había magníficos templos y altares, bosques sagrados y largas hileras de bellos monumentos funerarios que bordeaban las vías públicas fuera de las puertas de la ciudad. En todas las ciudades había imponentes edificios: curias (oficinas para los magistrados), basílicas para los jueces, prisiones etc. Otros edificios estaban destinados al recreo o a la instrucción del pueblo: teatros, circos, estadios, anfiteatros, bibliotecas públicas, auditorios para las declamaciones y lecturas públicas y galerías de pinturas. Las casas particulares eran en su mayoría muy amplias y estaban dotadas de comodidades tales como baños privados, agua corriente, buenas escaleras de piedra a los pisos superiores,  etc.
            Las ciudades debían casi exclusivamente su esplendor a la munificencia de las clases más altas y más ricas de su población; esta reducida minoría era la que se beneficiaba de aquel esplendor; las grandes masas de la población urbana tenían que contentarse con ingresos modestísimos e incluso vivían en la mayor pobreza.
                                                                                                   M.Rostovtzeff. Hª social y económica del Imperio Romano.

  1. Quin tipus de font és aquest document?
  2. De què tracta? Copia les idees fonamentals.
  3. Selecciona de què tracta cada paràgraf entre aquestes propostes:
    Organització política de l’Imperi              
    Les ciutats de l’Oriente Hel.lenístic
    Monuments de les ciutats                                 
    Rics i pobres a les ciutats
    paràgraf 1    
    paràgraf 2
    paràgraf 3

  4. Indica on estaven situades les ciutats de l’Orient hel.lenístic.
  5. Explica quina era la  funció dels principals elements públics de les ciutats de l ‘Imperi.
  6. El dibuix que hi ha a continuació representa el plànol d'un ciutat romana i els seus elements més característics: cardo, decumanus, forum, mercat, muralles, torres de defensa, termes, teatre i amfiteatre. Indica quins elements corresponen a les lletres següents, però tinguis en compte que la lletra c correspon a un element que no hem dit i que no es pot observar al plànol.
                            

•Llegeix el text següent:                                         Un judío de Galilea

En la periferia, hacia el norte de Israel, se hallaba Galilea. Sus habitantes eran considerados desde Judea como judíos de segunda. En una extensión inferior a la de Cataluña, su densidad de población era incomparablemente menor. El historiador Flavio Josefo habla de 240 pueblos, con pocos centenares de habitantes cada uno, pobres pero que disfrutaban de una región fértil. Solo dos pequeñas ciudades helenísticas contrastaban en ese panorama rural, Séforis y Tiberíades. Entre el 7 y el 4 a.C. nació un hombre llamado Jesús, de una familia afincada en uno de esos pueblos, Nazaret. Según los evangelios, predicó en su región sin acercarse a las dos ciudades citadas.
Pronto se rodeó de seguidores, que a partir de sus enseñanzas insólitas y su periplo vital produjeron una gran cantidad de textos en griego, los que nos han llegado en los evangelios y en otros escritos, y los que consta que se han perdido. Todos indican que acudió a Jerusalén, donde los judíos fariseos lograron su ejecución. Los historiadores han conseguido fijar con fiabilidad ese año, el 30 d.C., cuando Tiberio descansaba en Capri cansado de su corrupta y violenta Roma.            
                                                                                                LA VANGUARDIA - 07/12/2003  El mundo en el siglo cero

  1. Defineix: densitat de població
    ciutat hel.lenística
    evangelios
  2. a) Qui gobernava a l’Imperi quan va viure Jesús?. 
    b)Quan va morir Jesús?.
    c)En quin segle? 
    d) Com es diuen els seus seguidors? 
    e)On situes Galilea actualment?. 
    f) Quins pobles habiten aquest territori a l'actualitat? 
    g) Saps quina relació hi ha entre ells?.
  3. .a) Qui era Jesús?.
    b) Pots explicar algunes de les idees que defensava Jesús?.
  4. a) Com van acollir les seves idees la resta de jueus?.
    b) Penses que van ser ben acollides pels romans?

 

•Llegeix el text següent:
                                                                L'esplendor del s.II   "il.lustració"

                        Tothom sembla estar de festa. La gent ha perdut aquell posat greu i ombriu d'antany per lliurar-se amb tota llibertat a l'alegria i els gaudis de la vida. Totes les ciutats han renunciat a llurs velles rivalitats i més aviat són animades per una mateixa emulació: presentar-se com les més belles, les més plaents. Per tot arreu es veuen gimnasos, fonts, propileus, temples, tallers i escoles.                          
                                                                                                                   Publi Eli Aristide: L'esplendor del s.II

  1. Indica el tipus de font.
  2. A qui es deu referir l'autor per tothom?
  3. Comenta el tipus de societat de l'època.
                                                        
                                                                                 

 •Llegeix el text següent:
                                                                           Els tresors de les conquestes

            Els fabulosos tresors espoliats al món hel.lenístic els dos darrers segles abans de Crist redorden, amb certes matisacions, els que l"Europa moderna va absorbir el nou Món. L'afluència d'aquets tresors va donar un fort impuls de tipus inflacionista a l'economia de Roma. Els últims tresors copiosos que van entrar van ser els dels dacis (Dàcia, actual Romania, conquerida els anys 101-105 dC.). Però amb Adrià (117-138) l'Imperi es va col.locar en un pla defensiu. A partir d'aquells moments comptava exclusivament amb els seus propis recursos econòmics.

                                                                                                                   Aurelio Bernadei: Els tresors de les conquestes

              Indica quina és la idea fonamental del document.

 

•Llegeix el text següent:

          La vigencia de la esclavitud, la baratura de la mano de  obra esclava, la vigencia de la piratería (que, tolerada por el gobierno romano, constituía otra fuente importante para el suministro de esclavos) y la aversión de los hombrtes libres al trabajo manual, motivada por el hecho de que la producción descansara casi esclusivamente sobre los hombros de los esclavos, contribuyeron a hacer de la cienciaun objeto de adorno y de entretenimiento para una minoría privilegiada. Por eso, aun cuando la adquisición de esclavos fue haciéndose cada vez más difícil, a partir de un determinado momento, la sociedad romana no recurrió a una aplicación sistemática de los conocimientos de la ciencia helenística a la producción. Separada de la técnica y de las actividades prácticas por la instituciónn del esclavismo, la ciencia helenística no podía poner de manifiesto la fecundidad que le era inmanente. Puesto que la costumbre y la moralidad vigentes proihibían las actividades manuales, considerándolas cosa propia de esclavos, y puesto que los científicos experimentales no pueden llegar a esta categoría sin la ayuda de sus manos, se comprende fácilmente que en estas condiciones la ciencia tenái que paralizarse para más tarde, con ocasión de la clases minoritaria que aún le prestaba atención, desparecer casi por completo.
           Parece, pues, un hecho evidente que la causa fundamental de la parálisis de las activif¡dades científicas y su desparación posterior en la sociedad romana de Occidente fue la importancia social de la esclavitud.

                                                                                                        R. Pérez Mir. Filosofía y sociedad

              Escriu la idea fonamental del document.

 

Exercicis de síntesi i repàs

Seleccioneu la proposta correcta:

1. En el siglo VI aC los romanos eran el único  un pueblo que habitaba Italia  
2. Roma estaba habitada por los latinos 
3. Roma es una península situada al este del Mediterráneo  
4. La civilización romana se desarrolló en las costas del Océano Atlántico   
5. La civilización romana se desarrolló en el II milenio aC.        
6. Cuando los romanos comenzaron las conquistas ya no existía la civilización griega        
7. El año 900 aC ya se había iniciado la civilización romana
8. La Via Augusta, que anava de Gades a Barcino, passant per Malaca, Cartago Nova, Valentia i Tarraco, arribava a Roma.
9. La economia romana  siempre tuvo un comercio muy desarrollado
10. La sociedad  romana en la época de la República estuvo dividida en estamentos  con diferencia de bienes y de derechos 
11. La mayoría de los habitantes del Imperio romano eran campesinos 
12. En sus inicios, Roma era una república 
13. En la economía romana del Alto Imperio no existia la industria 
14. En el Alto Imperio el comercio marítimo estaba desarrollado
15. La economia del Alto Imperio era agraria de subsistencias
16. El Alt Imperio fue un período de expansión económica
17. La plebe romana recibía pan gratis en la época del Alto Imperio     
18. La sociedad romana era clasista  porque todos los ciudadanos tenían los mismos derechos 
19. El sistema político imperial era una monarquia absoluta porque el emperador tenía todos los poderes
20. En la época de la monarquía sólo una minoría de los ciudadanos romanos eran cristianos

• LA PROPOSTA ÉS LA DE QUÈ APLIQUEU EL GUIÓ A L'ÈPOCA DE L'ALT IMPERI ROMÀ"il.lustració"
  EN ACABAR D'ESTUDIAR-LO (per què encara queda un treball sobre...... el món romà!)

 

Torna al guió del tema